Sortir de Veneçuela en temps d'apagades

Crec que alguns coneixen la situació de Veneçuela, dic alguns perquè sé que Veneçuela no és el centre de l'univers, i per tant hi ha gent que ni tan sols sap on és. Molts dels que em llegeixen, senten i pateixen la situació des de fora, uns pocs creuen que saben el que passa, emeten judicis quan mai han entrat a Veneçuela, i estic segura que no podrien sobreviure en les condicions en què està, A altres ens ha tocat viure-la en tots els sentits, psicològic, polític, econòmic, emocional.

Llavors, m'imagino que es pregunten per què és el títol, doncs perquè vaig haver de sortir de Veneçuela, això ho vaig decidir en conjunt amb el meu marit quan va ocórrer la primera apagada, durem a mínim 42 hores sense servei elèctric, sense aigua, sense poder comprar res per alimentar-nos, sobrevivint del que hi havia a la nevera perquè no es podrís.

Jo, els asseguro que viure allà és un joc psicològic, és un atemptat a l'estabilitat emocional, no és tan senzill existir - dic existir perquè allà no es viu, es sobreviu- en un lloc on la paranoia és el comú. Paranoia en sortir de dia o de nit, paranoia quan surts a treballar i no saps si arribaràs o si podràs tornar a casa, paranoia quan tens 12 boques que alimentar i una sola font d'ingrés (la meva) - que gràcies a Déu vaig tenir una oportunitat que molts no tenen- i em va ajudar a mantenir el cap a la superfície tot i que el cos estigués enfonsat.

Després de ser una professional de la Geografia, amb privilegis que molts no van tenir, mai em vaig imaginar que acabaria sobrevivint a pur pols de freelancer. Re-explotant les meves habilitats de tutora, escriptora i més d'alguna vegada de poetitza.

Imaginin, alimentar 12 boques, treballar a distància requerint d'un servei constant d'Internet i electricitat per poder produir i BOOM - Apagada nacional-, els pregunto Què passaria si la vida de moltes persones depengués de vostès, i passa una falla tal, que no pots fer absolutament res, t'envaeix la por, la incertesa i comences a preguntar-te si van a prescindir dels teus serveis, perquè d'alguna cosa cal estar clars, a qui li convé tenir un empleat a distància que per setmanes es manté incomunicat, i que no ha pogut produir.

Són incommensurables les dificultats que es travessen en una situació així, estar pendent si tots tenen aigua per beure i banyar-se, si han menjat almenys dues vegades al dia, haver de carregar amb garrafes de 30 litres per les escales fins a un pis 14, o 12 (a la casa dels meus pares), pensar en què es pot menjar i que no es faci malbé en 48 hores, assabentar que es necessita una medicina d'urgència i que no pots comprar-la encara que tinguis com, i li pregues a Déu que no passi res i que aguanti fins que arribi la llum i puguis comprar, no tenen idea, se'ls asseguro del que és viure en aquesta situació.

El joc és a desgast, jo crec que és un condicionament, per seguir traient llibertats, així va començar el servei d'aigua potable, al principi fallava un dia, després dos, després tres, ja són 5 anys en què només es gaudeix del servei d'aigua potable un cop a la setmana. Jo amb això no busco victimizarme, sinó que simplement els dono un petit esbós del que és viure a Veneçuela, quan et falta el més bàsic, i tot i així t'aixeques cada dia, estàs pendent d'atendre als altres ia tu mateix - cuinar, rentar, netejar, perquè si també sóc mestressa de casa-, treballes de 14 a 16 hores - de vegades més-, i lliuraments feina ben feta i de qualitat.

Per tractar de mantenir l'ingrés, no perdre l'oportunitat que m'han donat i seguir sobrevivint. El meu marit i jo, vam decidir que era hora de marxar, amb uns pocs estalvis i amb la gran ajuda que avui ens presta part de la família, vam prendre les maletes per dirigir-nos a un millor rumb. Si, prendre la decisió va ser fàcil, el difícil venir després quan el govern anuncia que el sistema elèctric nacional, continua amb falles i que el restabliment del servei elèctric serà parcial.

OK, vaig pensar que això seria una cosa senzilla com fer maletes i anar-nos, però en fer una llista de pendents, em vaig adonar que els dies abans del viatge necessitava avançar com sigui una mica de treball, per poder lliurar alguna cosa que donés a entendre a meu cap, que encara en aquesta situació tan desastrosa, seguia amb pas ferm i decidida a no perdre la feina. Vam tenir la gran ajuda d'un cosí del meu marit, que es va oferir a buscar els passatges i pagar-los amb la targeta de crèdit, i en arribar li reemborsaríem el pagament.

Es van aconseguir els passatges en una aerolínia no molt coneguda, per al dimarts 19 de març, només a una setmana i mitja del primer gran apagada. Per a la nostra sorpresa la companyia els re-programar per les falles elèctriques i es va passar el vol per al dia 2 d'abril. En el transcurs de la setmana del 17 de març seguia la falla intermitent on vivia, però, a casa de la meva mare estava una mica més estable, per trobar-se en ple centre de la ciutat, per tant, li vaig notificar que passaríem la setmana a casa per poder avançar feina.

Vam estar des del dilluns 18, tot va transcórrer amb normalitat, vaig treballar més que mai per poder avançar tot, només perquè quedessin mínims detalls, i just el dia que acabo de pujar un dels últims arxius, ocorre el segon apagada el 26 de març, aquell dia ens van anar a buscar perquè teníem els equips de treball, en arribar a casa meva, i pujar els 14 pisos per les escales em vaig trencar, vaig entrar en estat de pànic, em tremolaven les mans, tenia la tensió baixa, em sentia fatal. Van passar 50 hores, fins que per fi va tornar el servei d'electricitat, aquest dia vaig decidir començar a fer maletes, vaig dir que havia d'aprofitar totes les hores de llum possible, perquè no sabia fins que hora la podria gaudir.

Una de les coses més difícils que hi ha és ficar 30 anys en 23 quilos, 30 anys de records i de roba -sobretot el últim-, vaig treure de la meva armari almenys 8 bosses de roba per regalar, sabia que hi havia molta gent que la voldria i això podria ser un ajut entre tanta necessitat. A les dues hores de començar a fer maletes 4 PM, se'n va anar la llum, i va arribar a la 1 AM, el meu marit va despertar com zombi, i em deia que es quedaria una estona despert - a gaudir de la llum- jo no sentia ganes de res i vaig seguir dormint.

Fer maletes va ser un acte de valentia. De vegades toca ser freda.

Després que vaig mirar quant quota a la maleta i l'armari buit, Maya, El meu gosseta em va mirar per darrere del floc de la seva cara. No vaig poder més i em vaig posar a plorar.

Ja a mig matí, vam anar a casa dels avis, a lliurar-los algunes coses i acomiadar-nos, discretament vaig obrir la nevera, i només tenien un tros de formatge vell, sis ous i gel, aquesta imatge va ser una cosa que em va partir el cor, allí els preguntem que havien menjat aquests dies, i ens van dir - tranquil·la filla, els veïns estan pendents, ens van fer una olla de caraotas, Que vam menjar amb arepa, i els altres dies un ou per als dos amb formatge rallado-.

Són coses que no voldries sentir mai, però que passen, per més que s'estigui pendent, sempre cal estar preparat per a alguna cosa més. És una situació en què et sents com el joc de supervivent, Cal estar preparat si menges, o no menges o potser tens sort i et donen immunitat - passes el dia llis, sense complicaciones-, però aquests són un en un milió.

Els següents dies, van ser al banc, comprant medicines, aigua, omplint bosses i envasos de refresc d'aigua amb sal, perquè mantingui més el fred si es torna a anar la llum i no tenen com refrigerar el menjar. Tres dies abans d'anar-nos, ens vam fer uns exàmens de sang, el meu mama, el meu pare, el meu marit, el meu germà i jo, i per variar una altra sorpresa - el meu germà, pare i mare diagnosticats amb anèmia severa-, una altra cosa més en la de pensar. Ara he de passar més diners perquè puguin comprar més proteïnes, perquè ja ho que envio no arriba, comencem a prendre mesures i els compri tomàquet d'arbre i guaiabes - almenys per tenir on començar-.

Vam pujar de nou a casa, i el meu marit va començar a fer la seva maleta, tot sense problemes, sense contratemps, fins que rebo una trucada d'una amiga, que em deia que havia de ser a l'aeroport fins a un dia abans, perquè el check in s'estava fent de forma manual, cuidant-de les falles elèctriques - ja que una de les plates elèctriques de l'aeroport s'havia cremat, i l'altra funcionava a mitja màquina-per completar com diria el meu pare.

Al final, vam decidir baixar a l'aeroport el dia dimarts a les 2 AM, per evitar qualsevol tipus de contratemps, arribem a les 4 AM, i el personal de l'aerolínia va arribar a les 9 AM, estàvem de primers a la fila, passem al nostre torn i just després del registrar, M'avisen que es va anar la llum a Caracas i que estigués pendent.

Li vam guanyar una a la situació, el següent va ser la revisió, em van treure tot de la maleta de mà, a Veneçuela els guàrdies busquen qualsevol excusa per revisar i treure diners, vaig passar la meva revisió, i vaig segellar la sortida en migració. Situem la porta d'embarcament i vam començar a buscar de menjar, vam arribar a un lloc d'arepas i en passar la targeta debitaron del meu compte la suma, però el punt no ho va registrar, així que els diners va quedar als llimbs i nosaltres sense menjar.

Ja a les 12: 45 PM va arribar l'avió, un alleujament més, però, va començar un moviment de guàrdies de nou, - una altra revisió- aquesta vegada em van tocar fins als genitals, van passar la maleta per la màquina i aquesta vegada no em van demanar obrir de nou. Seguim esperant el vol, vam abordar a les 2: 40 PM, ja amb 20 minuts de retard, ja a l'avió tot va ser una mica de tranquil·litat. Arribem a la primera escala després de 11 hores de vol - Istanbul- un dels aeroports més complicats que he conegut, és una bogeria l'excés de gent, l'odi discriminatiu - una mica de cultura masclista - però al final les 5 hores d'espera van passar relativament ràpid.

Abordem l'avió de nou amb retard, 20 minuts més, arribaríem a la destinació a les 4 PM, al final vam arribar a les 5: 30 PM. Ja se sentia un aire de tranquil·litat, vam aterrar i en la meva ment només donava gràcies a Déu per haver-me donat l'oportunitat que molts no tenen, donava gràcies a Veneçuela per formar-me, gràcies a la meva família per estimar-me i al meu cap per comprendre una situació, que , si bé no era el seu problema, va estar pendent i disposat a donar-me suport.

En arribar a la meva nova llar, vaig canviar uns problemes per uns altres, per la falta d'electricitat va arribar l'haver de treballar amb els llums apagats per evitar l'alt cost del servei elèctric, per un sistema de transport destruït va arribar un servei de transport eficient però costós - cada tiquet de metro costa 2 euros, un tiquet multi-viatge del tramvia són 70 euros i un viatge en taxi pot costar entre 9 i 20 euros depenent de la distància-.

Fer una sortida com aquesta, no és un luxe que tots es puguin donar. He de reconèixer-ho. No obstant això sortir a un context diferent no canvia la teva vida immediatament; especialment perquè hi ha un trauma del que pren temps recuperar-se.

Gran part dels veneçolans es van acostumar a viure sense pagar serveis, o pagar una quantitat ínfima, davant la magnitud que representa mantenir un sistema de transport públic, un sistema elèctric nacional, i moltes altres coses. ¿Que va portar com a conseqüència tot això ?, doncs que ara a Veneçuela es viu a base del racionament del servei elèctric i d'aigua potable, la manca de transport, l'escassetat de medicines, la inflació, serveis de salut en condicions infrahumanes, entre altres moltes coses que pots veure, només col·locant "Veneçuela" al cercador d'Internet i llegint totes i cadascuna d'aquestes notícies.

D'altra banda, als quals no coneixen o no volen saber que passa a Veneçuela no els culpo, als quals la patim des de lluny els estenc una abraçada i un consell: la humilitat i el treball per sobre de tot, encara que sentim dolor, tristesa o nostàlgia, Hem de seguir endavant, als que encara segueixen allà només els puc dir que la fe és l'únic que es necessita per seguir.

Gràcies per la seva paciència, sobre un tema que surt de les Geofumadas espacials. Tanco un capítol després 2,044 paraules, que representen part del meu informe -per la meva cap- de les últimes dues setmanes de treball.

Toca seguir per endavant.

Deixa una resposta

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc té validesa Akismet per reduir el correu brossa. Aprèn com es processen les dades dels teus comentaris.