Com vaig treure el meu fill de Veneçuela

Després de presenciar el concert per ajuda humanitària a Veneçuela, vaig decidir concloure amb un escrit que no havia pogut acabar. Si van llegir la publicació, sobre la meva odissea per sortir de Veneçuela, Segur van quedar amb la curiositat de saber com va ser el final del meu viatge. El calvari del viatge va continuar, els havia explicat que vaig poder comprar el meu passatge de bus a Cúcuta i havia finalment segellat el passaport d'entrada. Doncs, l'endemà vam abordar l'autobús cap a Rumichaca - frontera amb Equador- el viatge va ser d'aproximadament 12 hores, vam arribar a les 2 del matí. Ja en el terminal equatorià, vaig haver d'esperar dos dies més en una cua; com estava famolenc vaig pagar 2 $ per un dinar que tenia: pollastre a la broaster amb arròs, amanida, xoriço, caraotas vermelles, patates fregides, una Coca-Cola i una coca de postres

-aquest menjar, per mi va ser sincerament el millor del viatge-.

Després d'haver esmorzat, vam pagar un taxi de Rumichaca a Tulcán, d'allí havíem de seguir a Guayaquil o Quito, per a la nostra sorpresa no hi havia autobusos executius per a cap dels dos destins, així que per no seguir esperant prenem un bus que no tenia cap tipus de comoditat. En aquest es van pujar una gran quantitat de personal d'autoritat, policies i guàrdies preguntant si hi havia colombians a l'autobús -mai vaig saber per què -. Seguim el viatge, vam arribar al terminal de Quitumbe i prenem un altre bus cap a Tombis, en arribar vam passar un altre dia més esperant bus cap a Lima, però no aguatábamos més l'espera, vam decidir pagar un altre taxi. Van passar 24 hores de camí, fins que finalment, vaig prendre un bus cap a la part sud de la ciutat de Lima, on visc actualment.

Han estat mesos d'ardu treball, extenuant treball diria jo, però només el fet de tenir el poder adquisitiu, per pagar serveis, estada, menjar i algunes vegades distracció, em fa sentir que tot l'esforç està valent la pena. En aquest temps, vaig tenir moltíssims treballs, com diuen al meu país matant qualsevol tigre; des de vendre caramels en una surtidora de gasolina, ajudant de cuina en un restaurant, passant per seguretat en esdeveniments, seguint amb ajudant del Pare Noel en un centre comercial, moltes coses vaig fer per poder estalviar el passatge i despeses del meu fill.

Li vaig comunicar a la seva mare que, per les raons òbvies de crisi econòmica i social, no podíem seguir permetent que el nostre fill creixés i es desenvolupés en aquest ambient. Encara que la seva mare i jo estàvem una mica distanciats, ella va concordar amb mi que era el correcte per a ell i el seu futur.

Cada dia es veuen més nens, deambulant als carrers de Veneçuela, uns abandonen la llar per ajudar, uns altres es van per deixar-li la seva porció de menjar als seus germans menors, altres perquè la situació ha causat depressió i problemes de salut mental a la llar -prefereixen estar lluny de casa- i altres més es dediquen ara al crim. Moltes persones sense escrúpols, recluten nens per usar-los en robatoris, a canvi d'un plat de menjar i on dormir.

Com la majoria sap, la crisi a Veneçuela no és només econòmica, és política, social, ha arribat fins a les instàncies més increïbles, per exemple, com el meu fill no tenia actualitzat el seu passaport; es va tractar pels canals regulars sol·licitar un de nou, si no era possible, l'única opció era l'anomenada pròrroga, que permet estendre la validesa del passaport per dos anys. Bé, no aconseguim realitzar un tràmit tan senzill, vaig haver de pagar en aquest moment un total de 600 O $ D a un gestor, que m'assegurava l'expedició de la pròrroga.

Els nens i adolescents, són els que més han patit aquesta situació, la majoria ha conegut en la seva curta vida, la fam per falta de recursos i la ineficiència dels serveis bàsics. Molts més han hagut de sortir a treballar, deixant cada any taxes d'abandonament escolar excessivament altes, simplement perquè necessiten buscar la manera d'ajudar a casa.

Ja en tenir el més important -el passaport- vam començar la paperassa, és a dir, els permisos de viatge, ja que com en molts altres països; els menors d'edat no poden sortir del país sense el degut permís signat pels dos pares i validat per l'organisme competent. Vam haver de pagar correu express, perquè jo signés els papers corresponents i poder portar-lo.

La seva mare va decidir venir amb ell, el li vaig explicar que només la donaria suport a l'arribar, ja que estava limitat a cobrir les despeses del meu fill. Acceptant les condicions, i podent estalviar tot el que podia, -fins vaig deixar de menjar alguns dies- li vaig demanar que comprés el passatge, ella s'encarregava del seu.

Quan vaig sortir de Veneçuela, pesava un total de 95 kg, avui dia el meu pes és de 75 kg, la situació d'estrès i les limitacions, van influir en el meu pes totalment.

Gràcies a Déu, el passatge no el va comprar en el mateix terminal que jo, va córrer amb la sort que vaig poder pagar-li un autobús executiu que viatgés a Sant Cristòfol, i des d'allà, van prendre un taxi fins a Sant Antonio del Táchira; allà van passar la nit en un hostal, cal entendre el difícil que pot ser per a un chamo -adolescent- passar per tot el procés de viatge. És molt diferent el que un adult pot aguantar, dies i nits a la intempèrie, però jo no podia permetre que el meu fill passés per la mateixa situació, i més quan no sabíem a què s'enfrontarien en el moment d'anar fins a Cúcuta.

L'endemà, van agafar un taxi prèviament contractat per dur-los a la frontera, on, igual que jo van haver d'esperar dos dies, aquest cop no per la cua de persones que volien sortir de Veneçuela, aquesta vegada va ser per una falla elèctrica que no permetia connectar la informació de les autoritats del Saime, per fer el procediment de segellat.

Quan van segellar el passatge, van contactar amb la mateixa persona que em va ajudar a mi, els va oferir menjar i on dormir fins al dia següent. Van comprar el passatge fins Rumichaca, allà va començar una commoció, hi havia molts veneçolans que tenien almenys 4 dies per passar a Equador, el problema va ser que el govern equatorià, va emetre aquests dies un comunicat que especificava, que només passarien la frontera aquells veneçolans que tinguessin passaport.

Per coses de Déu, i amb molt d'esforç vaig pagar la renovació del passaport, no m'hagués pogut imaginar, que hagués passat si tinguessin únicament la cèdula d'identitat com a mitjà d'ingrés. En Rumichaca van comprar passatge a Guayaquil, a l'arribar van passar la nit en un altre hostal bastant humil, exclusivament amb un espai per dormir. Aquesta nit, l'únic que li va demanar a la seva mare va ser una mica de menjar, i van aconseguir un carret que venia empanades de verd, era una massa de farina de plàtan verd farcit amb carn i formatge, això va ser el que van sopar.

Al següent dia el vaig trucar, estava molt cansat, només Recuero que li vaig dir - tranquil papi, ja arribaran, falta menys -, tractant d'alleujar el seu cansament donant-li ànims. Li faltaven una mica més de 4 hores de camí, van abordar el bus cap a Tombis, va ser un viatge tranquil després de tot, al bus va dormir una mica més -en un trajecte que és una mica més de 20 hores-, sense adonar-se'n ja eren al lloc comprant el passatge a Lima.

El meu fill mai ha estat un nen que es queixa, el no refuta res, ni a la seva mare ni a mi, és molt obedient i respectuós, davant d'aquesta situació diria que va ser un valent. Amb només 14 anys va enfrontar una situació que va viure el meu avi, un italià que es va anar a Veneçuela escapant de la guerra, i mai es va anar -allí va morir- situació per la qual també van passar molts llatins i europeus.

Actualment la seva mare treballa com a dama de servei -neteja-, després d'acabar la jornada ven dolços a la surtidora de gasolina, -ella també està fent la seva part pel benestar del nen-, i el, doncs ... els explico que en una mica menys de 6 mesos, a l'escola li van atorgar fa uns dies un reconeixement per ser: "un nen lliurat als seus estudis, un bon company i excel·lent persona". Va culminar el seu any escolar com el primer en la seva classe, i jo, orgullós d'haver pogut contribuir al seu millor desenvolupament, al fet que no visqui diàriament amb sotsobre, angoixa o por. Encara segueixo treballant dur, -echando pa 'lante- per ell, per la meva mare, pel nostre futur.

Finalment, gràcies a l'editor de Geofumadas, a qui llegia en els meus temps quan treballava per al Govern exercint la meva professió i qui gentilment em va donar l'oportunitat de publicar aquest text que es surt dels temes geomàtics; però que no se surt dels seus escrits quan comentava de la crisi a Hondures.

One Reply to "Com vaig treure el meu fill de Veneçuela"

  1. Vés a Colòmbia, que hi ha la mateixa misèria! Quina manca de criteri!

Deixa una resposta

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc té validesa Akismet per reduir el correu brossa. Aprèn com es processen les dades dels teus comentaris.