Crisi Veneçuela - Bitàcora 23.01.2019

Ahir, a les 11 am els meus germans van sortir a protestar, els vaig dir que si us plau pugessin a la casa, però la meva germana va contestar -

¿Què faré a la casa ?, tinc gana, l'únic que hi ha a la nevera són ous i si em com un li trec el dinar a una altra persona, tinc més de dos anys que no em com un pollastre fregit, ni tan sols un bistec sencer per a mi sola, l'últim que vaig menjar que em va omplir ser un atol de fororo, el meu carro està aturat fa més d'un any perquè no tinc plata per als recanvis ... estic desesperada, seguiré aquí al carrer t'agradi o no.

Vaig quedar amb la sensació d'angoixa, i de seguida vaig començar a revisar les xarxes socials, hi havia protestes per tot arreu, i Maduro va enviar als col·lectius a dissipar les marxes - ara són cridades - forces de l'estat-. Em va entrar la impotència, saber que, encara que els enviava diners al meu mama, papa, germans, no era suficient, seguia limitats. Els avis del meu marit són com els meus avis, ahir els vaig trucar per avisar-los que havien dipositat la pensió al carnet de la pàtria, 2.700 bolívars sobirans, quan 12 ous costen 8.000 i el quilo de carn de la més barata costa ja 24.000.

Aquesta situació és insostenible, els avis han perdut des de l'agost fins el que va d'any, un total de 25 quilos, de vegades no els vull anar a visitar, perquè quan surto ploro, tot i que els ajudi com pugui, no és fàcil, voldria poder tenir més i ajudar-los a tots. És massa dolorós, la majoria de nosaltres esperem el 23 com una data d'esperança, com el canvi que ja és just per a tothom.

 • 12: 20 am. Acabant la jornada laboral, reviso les xarxes socials i veig vídeos virals del meu germà, des de la finestra de casa de la meva mare, on els cossos de seguretat disparen cap als edificis. Que por tan gran, vaig seguir verificant, protestes a tot arreu del país.
 • 1: 00 am confirmen mort per ferida de bala provinent de les forces de l'estat. Un noi de 16 anys a la zona de Sant Josep cotitza - Caracas. Començo a plorar, la meva germana diu, que això està lleig per la casa la gent crida i plora.
 • 1: 30 am. Cassolades a San Antonio dels Alts. Ningú al carrer, protesta pacífica.
 • 5: 30 am: mobilització. La zona on viu és considerada ciutat dormitori, la majoria de les persones surten a treballar a les 5 del matí, avui va ser diferent, tots es van concentrar en un punt, la línia d'autobusos de transport no va treballar avui, sinó que van utilitzar els seus autobusos per traslladar a tots els que volien participar en les manifestacions de suport a Joan Guaido
 • 7: 00 am. El mitjà Globovisión a través dels seus periodistes demana a la Força Armada Nacional que no carregui contra els ciutadans, minuts després, surt l'aire.
 • 8: 00 am: Em diuen del Paradís - Caracas, la meva cunyada va enviar vídeos on es pot veure una gran quantitat de gent mobilitzada, tots a peu, no hi ha trànsit vehicular.
 • 8: 30 am: em truca el meu germà, em diu que per casa de la meva mare tot està bé, però a ell el va amenaçar el seu cap, havia d'anar a la marxa convocada pel govern o seria acomiadat.
 • 9: 00 am. Reviso les xarxes socials, i com sempre limiten les connexions d'internet, sobretot als que tenim contractes amb CANTV- ABA no funciona.
 • 9: 15: toca la porta la veïna i ens demana que informem que passa, ella no té TV per cable, en els canals nacionals no han informat res de la mobilització d'avui en suport a Guaidó.
 • 11: 00 am. Em diuen d'El paradís, estan reprimint als manifestants, els efectius llancen bombes lacrimògenes i perdigons.
 • 11: 15 am: em crida la meva amiga des de Nova York, pregunta si està tot bé a casa, em comenta que la seva germana a Catia té als seus nadons al pis, per la quantitat de bombes lacrimògens que han llançat.
 • 11: 30 AM: Transmeten via twitter com es troba la manifestació a Caracas en suport a Juan Guaidó.

 • 12: 00 pm. No hi ha servei d'internet fa més d'una hora, falles elèctriques intermitent i baixades de llum, l'ansietat comença a fer la seva feina, tots a casa estem inquiets, fins a la gossa. Cap té cap per treballar, el cervell demana estar concentrat en el que està succeint.
 • 1: 00 pm. Es cau de nou la connexió a internet, em trobava en una trucada de vídeo amb familiars a Espanya, que estaven en aquest moment manifestant en contra del Govern de Nicolás Maduro. Va ser una cosa agredolça, veure que estan lluny però tan a prop de tornar, encara no perd la fe. Segueixo a l'espera de l'arribada de Guaidó a la concentració.

2: 00 pm, Joan Guaidó es va juramentar, en presència del president del Brasil Jair Bolsonaro. Vaig començar a plorar quan va dir la paraula "JURO".

 • 2: 02 pm. USA reconeix Juan Guaidó com a president interí
 • 2: 05 pm, m'escriu una amiga que viu a l'Argentina, "no ho puc creure necessito que sigui veritat, és com massa bo". al que li vaig respondre, amiga recorda que l'univers escolta, anem a demanar-ho amb fe, per tu, per tots els que estan lluny ", ella va respondre amb una imatge, estic esperant el bus per anar a l'entrevista de la meva possible 4to. treball, no he parat de plorar.
 • 2: 31 els cossos de seguretat arriben a Altamira a replegar la marxa. Els que queden en la seva majoria són joves, als qui els han caigut a perdigonades i bombes, armats amb pals, pedres, bombes molotov, no deixen d'insistir.
 • 3: 00 pm. Militars del Cercle miliar de Maracay realitzen protesta silenciosa, tapen la cara de Chávez i Maduro.
 • 3: 00 pm Brasil, Paraguai i el Canadà reconeixen a Joan Guaidó com a president interí.
 • 3: 59: Perú reconeix Guaidó com a president interí.
 • 4: 00 pm. Maduro per cadena nacional, trenca relacions amb USA, i amenaça a tots els funcionaris nord-americans que tenen 72 hores per marxar de Veneçuela.
 • 5: 00 pm, policies de l'estat Carabobo s'uneixen a protestes contra el Govern de Nicolás Maduro. Kosovo reconeix Juan Guaidó com a president.
 • 5: 20 pm. Reporten tres morts en Barinas per protestes. La majoria són joves, tots els que hem viscut sota aquest govern més de la meitat de les nostres vides, alguns l'han perdut, altres seguim aquí, sobrevivint.
 • 5: 10 pm. Es pronuncia Vladimir Padrí:

El desesperació i la intolerància atempten contra la pau de la Nació. Els soldats de la Pàtria no acceptem a un president imposat a l'ombra d'obscurs interessos ni acte proclamat al marge de la llei. La FANB defensa la nostra Constitució i és garant de la sobirania nacional.

Les seves declaracions segueixen violant la constitució de Veneçuela, on diu que la Força Armada Nacional és una institució sense militància política.

 • 6: 15 pm: envien llista dels detinguts per protestar a Nova Esparta. Cada veus que llegeixo aquest tipus de notícies em sorpresa més de com poden fer servir les armes en contra de protestants pacífics, a més d'això, en la Constitució està consagrat el dret a la protesta. S'evidencia que vivim en dictadura.
 • 6: 40 pm, s'actualitza la llista dels països que han manifestat el seu suport a Guaidó i Maduro.

 • 6: 50 pm: s'han confirmat 14 morts i 67 detinguts a nivell nacional.
 • 7: 20 pm: Mor jove de 24 anys per tret a Táchira.
 • 7: 35 pm: comencen els saquejos, en diverses zones de Veneçuela, Puerto Ayacucho, Sant Cristòfol, Baninas, Guanare, La Vega- Caracas algunes de les poblacions on s'han presentat aquests fets. Molts no han de menjar, i els que tenen poc estan desnodrits.
 • 7: 20 pm: Ferit de bala a Lleteria. Segueixo pendent del twitter i altres xarxes socials, amics de fora, m'envien el que no puc veure a TV, gràcies a les apagades es van cremar dos televisors, no tinc on veure les notícies.
 • 7: 40 pm: BID reconeix Juan Guaidó com a president interí
 • 8: 04 pm: Els efectius segueixen assassinant gent, mor Félix Acosta de 33 anys, a Barcelona. Va morir esperant veure a Veneçuela lliure.
 • 8: 15 pm: Diosdado Cabello, convoca els simpatitzants del govern a fer vigília a Miraflores.

No sé quina opinió emetre al respecte, si s'han de quedar obligats o és decisió personal. Anteriorment vaig ser emprada de l'administració pública, i puc donar fe que molts dels acompanyants de Maduro, es trobaven allà pel simple fet de no perdre la feina, tal com va passar amb el meu germà. Es va poder verificar, que moltes de les escenes que es van transmetre per cadena durant la locució de Maduro, van ser vídeos gravats durant marxes i concentracions anys enrere.

 • 8: 20 pm: La Iniciativa Democràtica d'Espanya i les Amèriques ha reconegut a Joan Guaidó com a president interí.
 • 8: 25 pm: Comença cassolada nacional.
 • 8: 29 pm: Estic esgotada mentalment, ja no sé què més pensar i veure. Em sento diferent, voldria que tot hagués acabat ja, ara queda esperar les decisions de demà, si el canvi de govern passa sense inconvenients, o si hauran d'intervenir forces internacionals. Aquesta incertesa no és gens fàcil, ja van tres dies en què només he pogut dormir 4 hores. Tots estem a l'expectativa que el que va passar avui no hagi estat en va, que no ens faci perdre la Fe que Veneçuela millorarà, i que la comitiva de Maduro deixi les parades.

Jo no vull anar-me'n del meu país, he tractat en el més profund del meu ésser evitar aquesta possibilitat. Però quan ja veus que la teva vida no té futur comences a considerar-ho, i fa mal profundament, entenc ara a totes les persones que van emigrar i van arribar aquí per tot tipus de guerres, aquí es viu una guerra diàriament, aquí es sobreviu, no es viu .

Avui vaig poder veure el poder de les xarxes socials, cap mitjà televisat va poder transmetre res del que succeïa a Veneçuela, almenys no els nacionals, ens informem per twitter, Instagram i missatges de diverses persones en diferents parts del món.

Crec que avui 23 de gener hem fet un pas gegantí, jo reconec a Joan Guaidó com a president interí de Veneçuela.

8: 55 pm: Enviament l'article a l'editor Geofumadas. Gràcies amic i cap.

Deixa una resposta

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc té validesa Akismet per reduir el correu brossa. Aprèn com es processen les dades dels teus comentaris.