Sortir de Veneçuela a Colòmbia - El meu odissea

Alguna vegada han arribat a sentir el cos sense ànima? Jo sí que ho he sentit darrerament. L'organisme es converteix en un ens inert que només sents que viu perquè respira. Es que ha de ser complicat d'entendre, i més encara quan abans tendia a vanagloriar com una persona positiva, plena de pau espiritual i emocional. Però, quan totes aquestes característiques s'esvaeixen, comences a sentir-te com si res et fes mal o et importés.

Fora d'aspectes ideològics, polítics o contextuals, només per respondre a la petició de Golgi explico això. Cadascú pot interpretar el que els mitjans li diuen, especialment a nivell internacional. Aquí, tot just els deixo com va ser la meva odissea per sortir de Veneçuela a Colòmbia.

Com era tot per a mi a Veneçuela, abans d'aquesta crisi.

El meu pau es va acabar quan tot va començar a canviar a Veneçuela, encara que no podria determinar quan va arribar a col·lapsar, amb aquesta invasió de problemes que mai em vaig imaginar succeiria. Tampoc es com va anar evolucionant en la meva ment com una epifania, la decisió d'abandonar el meu país i la meva família; el que, fins al sol d'avui, ha estat el més dur que m'ha tocat viure.
Els explicaré com va ser la meva travessia per sortir de Veneçuela, però abans, vaig a començar descrivint com vivia al meu país. Era com qualsevol país normal; podies sentir-te lliure de fer el que sigui, guanyar-te el pa treballant dur, viure la teva terra i els teus espais. Jo vaig ser criat sobre la base d'una família unida, on fins els teus amics són els teus germans i entens que els llaços d'amistat es converteixen pràcticament en llaços de sang.
La meva àvia era la que manava, era el pilar de la família, per ella és que tots ens convertim en homes productius, com diuen a la meva terra echaos pa 'lante. Els meus quatre oncles són la meva font d'admiració, i els meus cosins germans -que són més germans que cosins- i la meva mare, la meva raó de viure. Jo despertava agraït tots els dies de pertànyer a aquesta família. La decisió d'anar-me'n, va arribar a la meva ment, no només per la necessitat de progressar, sinó porus el futur del meu fill. A Veneçuela, encara que em rebentava el llom cada dia i feia mil coses per estar millor, tot seguia pitjor que abans, sentia que estava en una competència de Survivor, on només el viu, l'abusador i Bachaquero era el guanyador.

La decisió per sortir de Veneçuela

Vaig entendre als cops que a Veneçuela, les oportunitats no existeixen, fins el més bàsic té falles: manca de servei elèctric, aigua potable, transport i menjar. La crisi va arribar fins a la pèrdua de valors en la gent, podies veure persones que només vivien pensant com perjudicar els altres. De vegades, m'asseia a pensar si era que tot el que ha passat és perquè que Déu ens va abandonar.
Jo tenia alguns mesos planificant el viatge en el meu cap, a poc a poc vaig poder reunir al voltant de 200 dòlars. Ningú ho sabia ni tampoc s'esperaven que els donés aquesta sorpresa. Dos dies abans d'anar-me'n vaig trucar a la meva mare i li vaig avisar que me n'aniria a Perú amb uns panes (amics), i que estaria aquell dia a la terminal comprant el passatge de bus que arribaria a la meva primera parada, Colòmbia.
Aquí va començar la tortura, allà com molts sabran, res no funciona com en altres països, és impossible comprar un tiquet o boleta de viatge en el moment que vulguis. Vaig estar els dos dies dormint al terminal, esperant que arribés un dels autobusos, ja que la flota només tenia dos carros per l'escassetat de recanvis. Els amos de la línia passaven una llista cada 4 hores perquè la gent assegurés el lloc, amb la seva frase:

"El que no estigui aquí quan passi llista, perd el seient"

La sortida de Veneçuela

Era impressionant estar en un mar de persones que anaven a prendre el mateix camí que jo, homes, dones i nens en aquell terminal; que per cert he de destacar, era horrible, feia mala olor i aquesta aglomeració de gent et feia sentir claustrofòbia.

Vaig esperar els meus dos dies allà, fent el meu cua per poder comprar la butlleta. No hi havia iniciat i aquesta sensació de pessimisme a què ens va portar la crisi portava a la meva ment ganes de donar-me per vençut, però no ho vaig fer. Va ajudar que tenia amics al costat i entre tots ens recolzàvem per fer-nos sentir millor; entre acudits i trucades dels meus familiars. Després es va fer el moment d'abordar per fi l'autobús fins a Sant Cristòfol - Estat de Táchira. El preu de la butlleta eren 1.000.000 de Bolívars Fuertes, Gairebé el 70% d'un sou mínim en aquest moment.

Van passar hores assegut a l'autobús, el bo és que almenys tenia wifi per connectar-me, veia com en diversos trams havia alcabalas de la guàrdia nacional, i el xofer cap a una parada molt breu, on lliurava diners per poder seguir. Quan vaig arribar a Sant Cristòfol eren ja les 8 del matí, havia de buscar un altre transport per arribar a Cúcuta. Esperem i esperem, no hi havia cap tipus de transport, vèiem passar persones caminant amb maletes, però, no ens arrisquem i decidim quedar-nos allà. L'espera va trigar dos dies, tots dormint en una plaça, fins que vam poder agafar un taxi compartit, cadascun va pagar 100.000 Bolívars Fuertes.

Partim a les 8 del matí en aquest tram cap a Cúcuta que era el més perillós, calia passar per 3 alcabalas, una del CICPC, una altra de la Policia Nacional Bolivariana i l'última de la Guàrdia Nacional. A cada alcabala, ens catearon com si fóssim delinqüents; buscant què ens podien treure, jo només tenia poques pertinences, res de valor i els 200 $; que vaig guardar en un lloc pràcticament inaccessible

En arribar, ja eren les 10 del matí, i podies veure persones que es deien a si mateixos assessors. aquests -suposadament- agilitaven el tràmit de segellat de sortida cobrant entre 30 i 50 $, però jo no li vaig prestar atenció a cap, ens vam parar al pont per fer la cua i finalment entrar a Cúcuta. Va ser a fins al dia següent a les 9 de la nit que vam poder segellar l'passaport de sortida.

Ens van dir que per poder segellar el passaport en immigració de Colòmbia havíem de tenir el passatge del proper destí, i com eren les 9 de la nit, no hi havia taquilles obertes per comprar el bitllet al meu proper destí. La gent cridava.

van a tancar la frontera, el que no tingui butlleta ha de quedar-se aquí, no podrà passar al proper punt de control.

La situació es va posar més intensa i preocupant, vèiem a les persones espantades recollint els llocs informals, i ens deien:

Han de decidir ràpid de fer, després de les 10 de la nit passen els guerrillers paracos demanant plata i llevant-li tot a tot món.

Miraculosament, al meu desesperació per no saber què fer, es va aparèixer un assessor que va resultar ser un amic d'on vivia a Caracas, ens va portar a mi i als meus amics fins a l'oficina de l'amo d'una de les línies d'autobusos, ens van vendre cada passatge en 105 $ i ens van resoldre un espai per dormir, fins al dia següent.

Aquesta nit no vaig poder descansar, crec que els moments que vaig passar tots aquests dies em tenien en estat d'alerta nerviosa, en arribar al matí, vam fer la cua per segellar el passaport en immigració de Colòmbia, i finalment vam poder entrar.

No tots tenen la sort de passar, com jo. Els que estan pensant emigrar, han de prendre precaucions; aquesta travessia es veu curta, però no és fàcil passar per cap de les situacions que jo vaig viure i que també vaig veure. Hi ha coses que prefereixo només oblidar.

Un voldria dir el millor del seu país, perquè el patriotisme el portem per dins tots, l'amor per la terra on vam néixer, per una bandera que et fa plorar quan la veus a la camisa d'algú demanant monedes en una cantonada de Bogotà.

És dur aquest sentiment, per voler estar a prop de la teva família. Sempre vaig ser optimista, fins i tot en les dificultats; i encara tinc fe, tot això et treu una esperança en el curt termini. L'únic que no es perd, és l'amor per la família. Per ara, només vull que el meu fill tingui un futur millor.

Deixa una resposta

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc té validesa Akismet per reduir el correu brossa. Aprèn com es processen les dades dels teus comentaris.