La màgia de Facebook

Fa un temps vaig estar tan poc inclinat a ficar-me a estar xarxa social, convençut que això és per a adolescents que ocupen estar-se enviant fotos i dient el color de calçons que caminen. Però les diferències entre aquesta iniciativa i altres com MySpace o Hi5! demostren una vegada mes que podem demonitzar les coses fins l'obstinació, i un dia donar-nos amb la pedra a les dents per simple resistència al canvi o acceptació de les tendències col·lectives.

Els meus fills van estar molestant tota una tarda perquè volien entrar-hi, sabut que si no els ajudava jo, un altre ho faria, em vaig asseure, els vaig obrir el seu perfil, els vaig donar directrius clares de com controlar la privacitat i la promesa que el seu contrasenya serà el que jo conec perquè espero estar-vigilant -mes per seguretat que per desconfiança-.

facebook

Després d'una hora la meva filla va arribar botant, amb les seves dues dents que encara no li surten, presumint que ja tenia 18 amics connectats-quatre etiquetats. Podria semblar una dada estadística mica sorprenent, però és curiós que la majoria dels seus amics són companys de segon grau de primària, i tal com ella van haver de restar-li deu anys a la seva data de naixement perquè Facebook els acceptés.

M'agrada saber que tenen molta confiança amb mi, en un parell de dies ja han afegit a tots els seus mestres d'escola, veïns i cosins amb els que juguen a la pilota per les tardes. El meu fill que és més enginyós em va donar classes de com fer la granja Farmville, Doncs un dia record haver-la iniciat, vaig sembrar unes quantes plantes, vaig posar una tanca, un ànec blanc i quan vaig tornar a veure-la com un mes després estava fet tot un desastre. He arribat a la conclusió que algun amic em va enviar una guineu de regal i aquest em va menjar els pocs plantacions, li va fer l'amor a l'ànec i després se'l va menjar de postres.

Per a usos banals, Facebook és una definitiva pèrdua de temps, depenent de l'edat, els interessos o el punt de vista. Però així és Facebook, absorbent, la noia que il·lumina els meus ulls trigar seu estona a entrar dient que no ocupava això i que estava cansada que totes les seves amigues li manessin invitacions. Un dia finalment la vaig convèncer perquè pugés seus poemes que finament construeix des de l'ànima, es va estar més d'una hora plorant de nostàlgia en trobar les seves companyes d'escola en aquell internat on va fer mitja adolescència.

Aquesta és la màgia de Facebook, els seus creadors van ser gent comuna que va pensar coses bàsiques com:

Hi chorromil milions de pàgines a Internet, la mateixa pàgina que ara estic veient està sent vista per 50 col·legues que comparteixen els meus interessos.

Just ara estan connectats la meitat dels meus companys que van jugar pilota al fang d'aquella pista i es van enverinar amb la mateixa llaminadura d'aquella mulata que ens estafava la fam.

¿No serà possible fer un Internet de la gent?

Què passaria si després deixem anar l'API perquè cada qui li tregui profit com ho desitgi?

Això és Facebook, és la xarxa, però no de pàgines html, sinó de gent que existeix, que es comunica, que se cita per a un cafè, que investiga en temes similars, que comparteix informació d'interès particular o col·lectiu. Cada dia ha millorat les normes de seguretat, al nivell que es pot agrupar els coneguts per apagarles a tots la finestra de xat d'un clic o configurar què esperem que altres vegin de nosaltres. A aquestes altura està arribant a ser tan utilitzat com la Wikipedia, amb la diferència que no només es pot treure avantatge altruista sinó també comercial i la seva personalització és la gent agrupada al voltant de crus taulons.

facebook

Per concloure els deixo algunes pàgines de Facebook amb la quantitat de fans que agrupen, algunes d'empreses importants, altres de pàgines personals que han tret profit al seu potencial, no per la seva aparença -que és bizarra- sinó pels més de 400 milions de persones reals ficades dins:

Facebook Mur oficial, amb més de 10 milions de fans.
Grey's Anathomy Sèrie per gastar-se una bona hora per les nits, té més de 5 milions de fans.
CNN Cadena noticiosa, gairebé amb el milió.
Jo vaig jugar Mario Bross Gairebé un milió de fans
Mazinger El primer còmic xinès que vam conèixer en la infància. Més de 230,000 fans confirmen que li van prendre afecte.
AutoCAD Més de 50,000.
L'amor en els temps del còlera Del llibre de García Márquez, gairebé els 50,000.
As good as It get Més de 7,000 fans d'aquestes genial pel·lícula.
Revit Architecture Més de 4,000.
ESRI Més de 1,800, em sembla poc però això és. Potser no és la pàgina més popular en aquesta temàtica.
Bloc and Web D'un amic mexicà, a dalt de 800.
Bentley Systems La competència d'AutoDesk Bentley, Però amb prou feines 800 fans.
GeoSolutions Amics colombians, amb prop de 250.

Per no quedar-me enrere:

facebookGeofumadas a Facebook.

D'aquest blog i altres associats a Networked blocs que són del meu interès.

Ja veurem si li traiem un profit més enllà de replicar continguts.

y aquí estic jo, qu
i no accepto a tots, llevat que porti el codi secret: et llegeixo en geofumadas.

6 Replies to "La màgia de Facebook"

  1. Felicitacions, aquest lloc ha molta indagació pràctica i bon esquema. Em diviertería donar-li les gràcies per exposar les seves idees i invertir temps elaborant pàgines. Bon vigor!

  2. Out off topic:

    Bentley Systems La competència de Bentley ???

    Això està bé o va ser error de tipografia

Deixa una resposta

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc té validesa Akismet per reduir el correu brossa. Aprèn com es processen les dades dels teus comentaris.