4 moments importants en la història de Geofumadas

- Hauríem de tenir un bloc ...

Va dir el meu cap (HM), amb la seva mirada desconnectada d'aquest món. Em vaig sentir afligit de no conèixer la paraula que un home de 73 anys havia esmentat davant meu entossudida queixa de per què em desconnectaven l'Internet a les municipalitats que estaven fent manteniment cadastral. Més que ho va dir amb la seva natural manera d'estar descrivint una escena 25 anys endavant i raó per la qual semblava sempre estar entronitzat amb una versió astral de la realitat.

La meva trobada amb la paraula Blog.

Aquest va ser la meva primera trobada amb la paraula bloc al setembre de 2005 malgrat que portava diversos anys de ser mastegat en el món dels escriptors digitals d'estil bitàcola.

Després em vaig anar a treballar a Guatemala i allà vaig reprendre l'assumpte. Per a aquest llavors Blogger era una versió poc menys que depriment, amb unes quantes plantilles en tons chillantes. Em va costar poc entendre les seves funcionalitats simplement perquè eren poques, amb un parell de nits em vaig impulsar en la idea inicial d'escriure sobre sobre tecnologies CAD / CAM en l'únic estil exorcista que coneixia.

Però l'estrès de no tenir prou arguments ni idea de quanta gent podria interessar-se per llegir, vaig aturar el tema després de quatre tediosos articles i vaig començar un bloc obedient a la malenconia d'abandonar el país amb la quasi ferma decisió de no tornar en molt de temps. Així que vaig prendre la meva agenda i boceté 25 títols de possibles relats curts que podrien acompanyar la meva nostàlgia en aquelles solitàries nits. Iniciava escrivint a la cuina, en companyia d'un alemany que amb prou feines sabia dir Gràcies quan li servia un got de liquat que jo mateix preparava amb marañones frescos dels arbres d'aquella casa que l'empresa havia contractat per als enginyers estrangers. Després intentava una plática en anglès però aquell sec escandinau tot just deia Thanks i es tornava a engolir a l'ordinador portàtil.

Era senzill escriure els relats, només calia fer el que la mestra de composició de cinquè grau em demanava, amb una mica de toc literari de la meva classe de Redacció del meu primer any d'universitat. Tot fluïa tan ràpid que vaig escriure gairebé un relat diàriament, al meu criteri el millor que s'havia produït encara que quan anys més tard vaig veure treballar una editora professional vaig entendre que l'estil és complicat, tant que ens pot fer perdre inspiració natural. Potser va ser bo no saber-ho perquè els meus relats van arribar com vessament al reduït cercle d'amistats que els van gaudir i especialment als coterranis d'aquell internat on vaig passar uns anys de la meva adolescència que els rumiaron 1, una altra vegada i una altra amb l'arribada posterior de les xarxes socials.

Quan vaig arribar als 25 articles el vaig publicar en versió impresa i el vaig deixar anar per no escriure més a menys que es tractés d'una petició especial. De vegades els he reciclat per aquí.

El meu primer encontre amb WordPress

geofumadasSempre li vaig tenir por de WordPress, em costava passar de l'edició del wp-config.php i després no sabia cap a on caminar. Amb ajuda un amic mexicà vaig aconseguir instal·lar-i vaig fer els meus primers pininos amb una versió híbrida entre novetats tecnològiques i web blogging. Escrivia estones per a mi, estones per aliens a Serturista y Blogingeniería... fins que Francisco va notar que escrivia més per a mi i gairebé que em va fer fora.

Va ser una etapa interessant de la meva vida, allà li vaig perdre la por a l'estil css, a trastocar l'.httaccess, a tasques senzilles de php i altres acrònims que van arribar en un parell de mesos: header, sidebar, footer, metatag, cms, xmlrpc , css, atom ... tota una llista mai ha acabat.

Eventualment vaig parlar de Google Earth, una mica d'aplicacions de mapeig web, però em picava molt dedicar-me a escriure per a un públic com el que tenien els llocs que per anys havia admirat: Cartesia que existia des 2001 i GabrielOrtiz des del 2003.

Un dia de 2007 Tomàs, el creador d'Cartesia va anunciar que havia muntat Cartesians sobre WordPress MU, i eren benvinguts tots els que volguessin tenir un bloc sobre geomàtica. Per llavors ja havia tornat al meu país prestat i començava un projecte que implicava la concepció d'un cadastre multifinalitario sota abordatge de municipis mancomunats.

Geofumadas.cartesianos.com

Triar Geofumadas com a nom va ser fàcil. Un dels meus mentors (JJ) em cridava de tant en tant per seure davant d'una tauleta ovalada i mentre netejava amb un esborrany la pissarra de fòrmica deia:

- Va, fumemonos un cafè amb gust espacial.

Després de fer alguns gargots a la pissarra m'enviava amb el poema perquè convertís aquell diagrama en una rutina utilitzable per al procés cadastral. Vaig acabar trucant a aquest inspirador moment «Geofumar»I quan vaig iniciar la instal·lació del lloc aquest va ser el nom.

He de ser honest que per llavors no vaig pensar arribar a ser el que ara. Els inicis van ser bastant humils, diversos prenem la invitació de Tomàs però pocs la tenacitat d'escriure amb disciplina obsessiva. Tan ingenu era el meu encert que al principi el url era galvarezhn.cartesianos.com, com qualsevol altre primer lloc en el qual el seu autor tracta de sobresortir el seu nom abans que una marca; encara que el seu encapçalat sempre va ser Geofumadas. Després d'un temps va ser necessari passar-lo a geofumadas.cartesianos.com.

Ser citat un parell de vegades en els fòrums de Cartesia em va motivar encara que em va reptar més la crítica d'alguns que van elogiar la meva bona intenció però van qüestionar la meva fluixedat ocasional, innocència de context i poc exercitada assertivitat. A ells els he de prendre amb més serietat el repte d'escriure per a un món globalitzat sense oblidar que tinc una coordenada UTM, una família, uns amics, una noia i un bloc.

El temps va fer que les estadístiques creixessin, que WordPress es tornés més amigable, amb plugins i temes als que la bona voluntat de Tomàs era impossible seguir pista amb Cartesians. Vaig comprar el domini geofumadas.com però em negava sortir de Cartesians, més per gratitud a Cartesia que pels 45 visitants de qualitat que em portava el home. No obstant això l'oportunitat es va donar quan WordPress MU anunciar detenir el seu desenvolupament per no duplicar l'esforç de WP Multi sites, amb el que li vaig consultar a Tomàs si passaria cap allà Cartesians.

- Si ja només tu i tux queden escrivint-. Em va dir.

Així que vaig entendre això com un permís per anar-me'n cap a Geofumadas.com.

Tomàs i Geofumadas.com

geofumVan passar 6 anys perquè pogués conèixer en persona a Tomàs. Havíem parlat llargs paràgrafs tot i que sempre va ser sobre temàtiques encriptades després estàndards OGC. Però després de tres viatges a Europa, tots fruit del bloc, vaig decidir passar per Espanya per mastegar les estovalles i visitar alguns fans.

Va ser graciós que sent qui parla molt de mapes, em vaig extraviar per caminar volent saber com funcionava el subterrani i la meva iPad. El fundador de Cartesia.org estava assegut al seu nítid escriptori de vidre, amb un abric cafè clar i sabatilles ben lustradas que ho feien semblar qualsevol cosa menys topògraf. Quan es va incorporar vaig poder veure que era més alt del que m'imaginava, el seu to de veu no anava amb l'agressiu moderador dels fòrums en els seus ferms postures davant del COITT encara que el seu esperit de bona gent caçava exactament amb la imatge de de Peter Parker en l'episodi del Follet Verd.

Una noia em va acompanyar fins allà, no dic em va guiar perquè va tenir la meitat de culpa que em extraviés; al dia d'avui em fa pena explicar-ja que ens oblidem que estava mensajeando a l'extrem de la taula fins que va cruixir la fam després de gairebé dues hores de parlar d'imatges Plèiades, ortorectificació i les abastos de ZatocaConnect. Li demanem disculpes per primera vegada i ens vam anar a la cantonada per alguna cosa de menjar, la vam tornar a veure fins que esperàvem la natilla de postres i aquesta vegada va ser Tomás que li va demanar disculpes.

-Sincerament, com ho sento. Va dir, amb més carisma. Però és que amb aquest home no hem xerrat mai.

-Com no, es nota. Va dir ella traient les seves arrels en una ganyota d'honestedat caribenya.

I llavors vam tornar a submergir-nos una altra vegada en la xerrada, vam parlar dels meus fills les imatges han crescut en embastats articles del bloc, també de les seves fins que per respecte a la feina tornem a l'oficina de Infoterra. Per acomiadar-nos vaig deixar anar un elogi en format de tercera disculpa per a la noia que començava a suar còlera a píxels.

-Has de saber que la meitat dels meus èxits es deuen a Tomàs.

I aquest l'hi va treure amb l'habilitat del esgrimista.

-I quan va ser famós i gran, va marxar de Cartesians.

La riallada va valer el moment, ens vam fer una abraçada i llavors vaig anar a compensar la meva pena fent turisme per Toledo amb la noia que ja no va voler ser guia després que una parella d'amics brasilers se'ns va unir.

Conclusió

geofumadasHe de finalitzar aquest article perquè s'han acabat els 43,000 peus i ens han demanat apagar els dispositius electrònics, així que conclouré el més breu possible.

Més que moments, han estat persones: HM, JJ, Tomàs, han estat persones significatives en aquest episodi que aquí tot just he resumit en curts passos. Però la ruta és més llarga i hi ha més persones significatives que mitjançant aquest blog he conegut. Algunes d'elles em col·laboren, altres amb prou feines llegeixen els titulars, altres tornen eventualment a veure si cau una espiga que els sembli coneguda i altres mantenen un contacte permanent via skype, correu o xarxes socials.

Arribar a tenir 110,000 visites mensuals costar molt d'esforç, gairebé tot a prova i error. Amb el temps va arribar la versió internacional (eGeomate.com) Amb el que NG es va tornar la meva psicòloga i les xarxes socials que van esplaiar la pressió per titulars d'importància. Crec en la democratització del coneixement que altres van iniciar abans que jo; ara agraeixo la cordialitat amb què GabrielOrtiz i Cartesia em van rebre, això i més em va motivar a muntar Z! Spaces per en lloc de competir per anunciants, treballar de manera col·laborativa.

He vist venir i anar-se'n moltes idees, algunes massa bones per morir. WordPress i gvSIG m'han demostrat que el model Open source és tan prometedor com el programari privatiu i que haurem de lluitar per ell, amb ell i de vegades contra ell. Cada vegada que arriba un nou bloc amb el nom del seu autor de capçalera, reneix la meva esperança que en 6 anys altre pugui sentir-se així de content. Perquè entre més som els que convivim en aquest ecosistema, fem més sostenible el context hispà que geofuma gml però viu el carisma de la malenconia, que s'inspira en els èxits aliens i tolera el sarcasme no contextual.

Així que ànim. Si un dia vas iniciar un bloc, fòrum o pàgina, retómalo. Si tens plans d'obrir un de nou, endavant que hi ha espai per a tothom.

3 Replies to "4 moments importants en la història de Geofumadas"

 1. Una salutació amic Maurici
  Un aclariment. Els creadors de Cartesia.org gabrielortiz.com i georumadas.com som Diferents persones.

  Gran treball el de Gabriel.

 2. Hola Gabriel, ara que llegeixo la teva història observo com ha estat tota la teva trajectòria de la qual he estat seguint per estar a l'una amb la meva.

  Per allà al 2005 vaig emprendre endinsar-me en aquest meravellós món dels SIG, sobretot per l'auge de les tecnologies lliures i perquè la internet, i una infinitat d'esdeveniments al meu voltant m'ho permetien.

  El fòrum d'Ortiz, Cartesia, gvSIG, Kosmo, etc, etc, eren llocs en què vam coincidir en diverses oportunitats, però, jo vaig ser més del món real, sincerament no m'agradava dedicar tant de temps al món virtual, avui dia mantinc aquesta postura, però, considero que tenint una mica de temps pugui dedicar-te aquestes línies per respecte i admiració que sempre he tingut cap a tu i geofumadas.

  Crec que a mitjans del 2007 / 2008 vaig voler emprendre alguna cosa com un bloc, això per comentar-te, però la vida real em va allunyar completament, vaig haver de dedicar-me a la demandant tasca de cuidar una persona molt especial, encara ho segueixo fent i per això dubto que reprengui la idea de mantenir un bloc.

  Finalment i vaig haver haver-ho fet al començament, desig felicitar-te, es que el teu esforç ha tingut una bona recompensa i la seguirà tenint, sempre que puc et llegeixo, em molest de vegades pels foristes que d'alguna manera et critiquen, però es que el teu molt bé has sabut aprofitar-te d'elles per millorar, ara per ara no hi ha dubtes del grat que és llegir-te i seguir els teus passos.

  Una abraçada hermanazo, des de Veneçuela salutacions ...

  Mauricio Márquez

 3. Hola, bon dies.
  He seguit el teu camí des dels temps de Cartesia, de quan Txus, tu i altres, aprovechasteis Cartesia per escriure els vostres blocs.
  El teu bloc sempre m'ha semblat fantàstic, ha estat una manera còmoda i amena d'estar assabentat les notícies de la nostra professió.
  El relat que acabo de llegir, m'ha semblat entendridor i demostra que darrere d'un bloc hi ha persones del carrer, amb l'ímpetu i la il·lusió d'explicar i compartir coneixements.
  La meva enhorabona per tots aquests anys.
  una salutació
  Juan Toro
  http://es.linkedin.com/in/juantororebollo

Deixa una resposta

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà.

Aquest lloc té validesa Akismet per reduir el correu brossa. Aprèn com es processen les dades dels teus comentaris.